Pregledaš li redovno grudi?

import-ba
5. oktobar 2022.

 

Naš, Liscin svet, gotovo se celo vreme vrti oko grudi – i oko toga kako da im bude najudobnije u grudnjaku ili kupaćem. Pa ipak mora doći oktobar da se i mi koje se svaki dan bavimo ženskim grudima prisetimo kako bismo samo nekoliko minuta svakog meseca morale nameniti njihovom pregledu.

Samopregled grudi, naime, pomaže ranom otkrivanju kancera grudi i morao bi nam preći u naviku. Sa tim bismo trebale počinjati već u mladosti i to nastaviti do menopauze svaki sedmi do deseti dan nakon početka menstrucije, a potom izabrani dan u mesecu.

Ukoliko to još ne radiš, izdvoji nekoliko minuta i pročitaj kratko uputstvo kako si pravilno pregledala grudi.

 

4 koraka samopregleda dojki:

Samopregled prsi
1. korak
Stani pred ogledalo i dobro pogledaj dojke te se uvjeri da na njima nema vidljivih promjena – crvenila, oteklina, uvučene kože ili bradavica, iscedka iz dojke… Potom spoji ruke iznad glave i opet proveri vidiš li kakve promene.


Samopregled prsi
2. korak
Podigni desnu ruku, levi dlan položi na desnu dojku. Ispruži prste pa ih stisni i kružnim pokretima prepipaj celu dojku tako da počneš na spoljnom obodu dojke i rukom se pomičeš prema bradavici. To ćeš najlakše učiniti nasapunana pod tušem jer će ti dlan glatko kliziti kožom.

Samopregled prsi
3. korak
Nagni se prema napred i desnom rukom podupri desnu dojku. Nežnim kružnim pokretima leve ruke blago pritisni dojku.


Samopregled prsi
4. korak
Nagni se prema napred i spusti levu ruku. Stisnutim prstima desne ruke prepipaj levi pazuh, potom ponovi pregled još uvek raširenih prstiju.

Kompletan postupak ponovi na drugoj dojci.

Prilikom samopregleda grudi obrati pažnju na promene veličine, oblika i boje kože, eventualna otvrdnuća (kvržice) pa i na promene bradavica – njihovo uvlačenje, iscedak, promenu veličine i slično. Već prilikom prvog pregleda i upoznavanja dojki ustanovićeš da se razlikuju po veličini i obliku, a česta su na njima i otvrdnuća. Stoga na prvom sledećem mesečnom pregledu obrati pažnju prvenstveno na promene.

Dobro pregledaj i prepipaj obe dojke, a u slučaju eventualnih promena odmah se obrati lekaru.

A pobrini se i da nosiš grudnjak prave veličine i model u kojem se osećaš zaista udobno.

© 2023 Lisca d.o.o. Sva prava zadrzana.