Loading..
For shipping to United States, please visit our Lisca English store.

ČESTA PITANJA

Kako optčki korigirati liniju?

Kupaći je kostim najbolje kupovati onda kad je izbor na prodajnim mjestima velik jer je još uvijek najvažniji kroj. Kupaći mora lijepo prilijegati i još dodatno korigirati liniju.

Imam veće grudi … Treba ih obuhvatiti pravom veličinom košarica grudnjaka kako bi dobile lijep oblik i tako djelovale skladno s tijelom. Naročito je primjeren model koji u prsnom dijelu ima dodatnu lycra podstavu koja košarice još ojača. Izbor tamnije boje i manjih uzoraka optički smanji izgled grudi.

Imam manje grudi … Dodatno se mogu naglasiti pravilnim izborom modela (push-up grudnjak, gel-bra, oblikovane pjenaste košarice) i printom jačih boja, štrasom, naborima i sličnim naglascima na prsnom dijelu.

Imam jača bedra … Da bi dobila lijep izgled moraju nožnim izrezom kupaćeg kostima biti obuhvaćena upravo u nožnom pregibu.

Imam široke bokove … Bokove suzimo izborom modela koji je preko bokova tamnije boje nego prsni dio, čime pogled preusmjerimo na dekolte. Imam uske bokove … Možemo ih naglasiti izborom jače boje i uzoraka u visini bokova.

Imam širok struk … Suzit ćete ga šavovima koji naglašavaju liniju tijela i kupaćim kostimom koji je sa strane kombiniran s tamnijom ili kontrastnijom bojom.

Od kakvog je značenja boja prilikom kupovine kupačega kostima?

Prije kupovine kupaćeg kostima valja razmisliti o njegovoj boji.

Moramo biti svjesni da su jake boje na suncu, pa i u bazenima, znatno manje vidljive  nego što se to čini u trgovini. Prilikom kupovine kupaćeg kostima izbor boje može biti smjeliji,  iako svakako treba uzeti u obzir i temperament i put koja će na suncu još potamnjeti.  

Tamnoputima izbor boje ne predstavlja velik problem, dok se bljedoputima preporučuju intenzivnije boje, a ne blijede pastele.

Kako izabrati odgovarajuću veličinu kupaćeg kostima?

Lisca svoje znanje na području funkcionalnog rublja ugrađuje i u kupaće kostime. Tako su svake godine u kolekciji kupaćih kostima u svakoj liniji na raspolaganju kupaći u asortimanu od A do F, dakle posebna je pažnja poklonjena kupaćim kostimima s većim košaricama.
Pogledajte upute za mjerenje. Uz pomoć dobivenih dimenzija izračunajte veličinu te provjerite u tablici veličina.

Koje materijale Lisca koristi za izradu kupaćih kostima?

Svim materijalima za kupaće kostime zajedničko je da ne upijaju mnogo vode i da se nakon kupanja brzo suše. Dakako da je njihova osnovna karakteristika elastičnost. Kupaći mora lijepo prilijegati tijelu na suhom i u vodi. A ono što se prilikom nošenja raširi mora se vratiti u prvobitni oblik. Time je osigurana udobnost i sloboda kretanja. Za kupaće kostime vrlo je važan elastomer – gumena ili elastanska nit koja se odlikuje velikom elastičnošću. Radi osiguranja potrebne funkcionalnosti kupaćeg kostima vrlo su važne korištene podstave. Radi uvida u najvažnija vlakna koja se koriste za izradu pletiva ili tkanina, kako za rublje, kupaće kostime, pidžame, tako i za majice i bluze, kliknite ovdje.

Kako održavati kupaće kostime?

Kliknite ovdje.

Kako optički korigirati liniju?

Imam male grudi … Na tržištu je već mnogo najrazličitijih tzv. push-up grudnjaka s kojima si možete pomoći.  Inače, dekolte optički povećaju i raskošni, veliki žakardi i čipkasti uzorci na košaricama te čipkasti umeci na donjem dijelu košarica. Za male grudi uvijek je dobro da je čipka podstavljena neprozirnim materijalom.

Imam velike grudi … Optički ćete grudi smanjiti košaricama koje su cijele od čipke. Djelotvorne su i šire naramenice i umeci među košaricama, a na tom mjestu dojam veličine »razdijele« i posebni modni detalji.Imam široke bokove … Birajte između čipke ili prozirnih dodataka na bočnim dijelovima gaćica i uz nožni izrez.

Imam uske bokove … Predlažemo gaćice od neprozirnog materijala i s nižim nožnim izrezom ili s produženim nogavicama koje optički proširuju. Inače, neprozirni materijali optički šire i kod svih ostalih modela rublja.

Imam široka bedra … Umeci od neprozirnih materijala osiguravaju efekt optičkog smanjivanja. Inače su za široka bedra primjereniji viši nožni izrezi ili funkcionalne gaćice s nogavicama koje bedra stisnu. Vitka bedra lijepo naglase gaćice s produženim nogavicama – panty gaćice.

Imam ispupčen trbuh … Za vas su modeli rublja poznati po zavodljivosti. Trbuščić će prekriti korzeleti i gaćice s visokim čipkastim umecima sa strane i nad prednjim nožnim izrezom koji osnovni materijal na trbušnom dijelu oblikuju u vrlo visok i zato optički uzak trokut, odnosno izrazito slovo  V. Takvi su umeci djelotvorni i kod »ravnih« linija. Radi korigiranja trbuščića primjerenije su kompaktnije gaćice koje na trbušnom dijelu stisnu.

Trebam rublje većih veličina … Za izradu takvih modela koristi se elastična uzorčasta čipka i pletivo, ponekad i raskošnije, koje sačuva oblik. Kako biste bile još smjelije i zapaženije, koriste se i za naramenice grudnjaka i korzeleta, a osim toga svojom elastičnošću i širinom pojačavaju potpornu ulogu košarica te ujedno sprečavaju da se naramenice na ramenima ne zarežu u kožu.

Kako izabrati rublje za različite prigode?

Koliko rublja ženi treba ovisi o njenim navikama, potrebama, željama i financijskim mogućnostima. Iako je to različito od žene do žene, procjenjuje se da svakoj treba minimalno pet osnovnih grudnjaka i deset osnovnih gaćica za svakodnevnu upotrebu, a uz to još nekoliko korzeleta/bodija ili potkošuljica. A sve više žena ima barem još kakav trendi komplet rublja za posebne prigode.

Za svaki dan
Za svakodnevno korištenje najprimjerenije je rublje u kojem se žena najudobnije osjeća i jednostavno je za održavanje (iz pamuka, modala i mikre). Preporučujemo: komplet grudnjaka i gaćica, bodi, korzet.

Za zavodljive trenutke
Čipkasto rublje i rublje iz mikre u različitim bojama naglašava ženstvenost. Preporučujemo: push up grudnjak, grudnjak s gel umetkom, string gaćice i korzet (bodi).

Za posebne prigodeRublje je izuzetno lijepo i napravljeno iz raskošnijih trendi materijala. Dopunjuje gornju odjeću ili se nosi kao samostalna odjeća. Preporučujemo: korsaž, bustje, torzelet, grudnjak s naramenicama na skidanje.

Korektivno rublje
Funkcionalno rublje oblikuje tijelo i korigira liniju. Iz kompaktnijeg je elastičnog i neelastičnog pletiva. Preporučujemo: funkcionalni grudnjak, korzet, mider gaćice.

Za dojiljeMame koje doje trebaju grudnjake čije se košarice mogu otkopčati i jednostavni su za održavanje. Iz elastičnog su pamučnog ili čipkastog pletiva. Preporučujemo: funkcionalni grudnjak s otkopčavanjem košarica.

Za operirane
Grudnjak ima mogućnost umetanja protetskog uloška i iz elastičnog je materijala. Preporučujemo: funkcionalni  grudnjak, model napravljen po narudžbi.

Kako izabrati rublje s obzirom na gornju odjeću?

Prozirna bluza: rublje iste boje kao gornja odjeća ili u boji kože.

Dekoltirana haljina: naramenice na skidanje, čvrsta potpora grudima, odgovarajuća visina/oblik košarica

Pripijena haljina: grudnjak s bešavno oblikovanim košaricama, string gaćice/bodi, pa i mider gaćice

Pripijene hlače: bikini gaćice, string gaćice, string bodi, pa i gaćice s produženim nogavicama

Kakvo je značenje boja prilikom kupovine rublja?

Još donedavno rublje je prvenstveno bilo bijelo, crno ili u boji kože. No, novi materijali, nova moda i veća svijest o važnosti rublja kao modne odjeće i u ladice s rubljem unose više boje, šarolikosti i ljepote. Boje se i kod rublja stalno mijenjaju i svaka nova kolekcija ima – uz još uvijek obaveznu bijelu i crnu – i serije u izrazito modnim nijansama.

Pod tankom gornjom odjećom preporučuje se grudnjak iste boje kao što je gornja odjeća. No, morate znati da boje utječu i na raspoloženje. U nastavku je navedeno po nekoliko psiholoških karakteristika za svaku od boja.

Boja

Karakteristika

Pozitivni učinci

Bijela

Čista i nevina

Naglašava nježnost i ljupkost

Crna

Snažna i privlačna

Naglašava eleganciju i ljepotu

Crvena

Živahna i energična

Uzbuđuje i potiče strast

Plava

Mirna i sanjiva

Smiruje i daje osjećaj slobode

Žuta

Topla i razigrana

Razveseljava  i  pruža osjećaj razigranosti

Zelena

Prilagodljiva i opuštena

Smiruje, opušta i daje osjećaj sigurnosti

Ljubičasta

Uzvišena i raskošna

Izaziva i zavodi

Narančasta

Vesela i osjećajna

Potiče želju

Smeđa

Čvrsta i stabilna

Čuva i budi povjerenje

Siva

Suzdržana i elegantna

Daje osjećaj smirenosti i prilagođenosti

Pastelne boje

Tankoćutna i profinjena

Budi povjerenje i nježnost

 

Kako izabrati odgovarjajuću veličinu rublja?

Kod rublja je više nego kod ikoje druge odjeće važno da ga prilikom nošenja osjećamo »kao salivenog«, kao da je napravljeno točno po našim mjerama.

Na žalost, mnogo je potrošačica svojim rubljem nezadovoljno. A gotovo cijeli život ustraju na istom broju grudnjaka (kod gaćica je prelazak s broja na broj uobičajniji), iako su se mjere njihova tijela uslijed brojnih promjena koje ono doživljava (trudnoća, promjene težine, smanjivanje mišićne mase, popuštanje vezivnog tkiva itd.) s godinama barem malo promijenile.

Pogledajte upute za mjerenje. Uz pomoć dobivenih dimenzija izračunajte veličinu.

Kako teče dizajniranje rublja Lisca i Cheek by Lisca?

Grupa dizajnera skuplja ideje na specijaliziranim modnim sajmovima, modnim revijama, po stručnoj literaturi, simpozijima, konferencijama, izložbama. Kad izaberemo modne trendove, boje, uzorke, osnovne i pomoćne materijale, zajedno s prodajom napravimo koncept kolekcije, odnosno odredimo koliko će biti opsežna. Potom odredimo nit vodilju kod linija Lisca Fashion i Lisca Selection te Cheek by Lisca. Sličan je proces prikupljanja ideja i za kupaće kostime i spavaći program, koji se cijeli dizajnira paralelno s rubljem, dok kod programa majica i bluzica uvažavamo aktualne modne trendove za gornju odjeću. Kad dizajnerica ima osnovne informacije, može početi kreirati seriju. Skice se crtaju kompjutorski, nakon toga slijedi izbor konačnih modela koji predstavljaju srce kolekcije. U idućoj fazi kreator modelaru podrobno obrazloži kako je zamislio proizvod i njihovo je slaganje već polovica uspjeha. Modelar najprije izradi osnovni kroj, koji služi za prvi prototip. Po njemu iskrojimo i sašijemo prvi model u šivaonici uzoraka, koji potom isprobamo na manekenki i zabilježimo sve eventualne primjedbe i poboljšanja. Slijede popravci i kad na taj način napravimo cijelu kolekciju, predstavimo je trgovcima. Nakon njihova izbora modele počnemo proizvoditi. Kreiranje rublja je, dakle, timski rad u kojem sudjeluje više od deset osoba.

Koje materiale Lisca koristi za izradu rublja?

Lisca prilikom kreiranja svog modnog rublja surađuje s najeminentnijim i najpoznatijim proizvođačima kvalitetnog pletiva, čipki i drugih materijala primjerenih za nošenje neposredno na koži. Kao zanimljivost – radi optimalnog prilijeganja Lisca u jedan model grudnjaka ugradi više od 30 različitih materijala. Svi moraju biti prethodno testirani i imati odgovarajuće certifikate o neškodljivosti.

Radi uvida u najvažnija vlakna koja se koriste za izradu pletiva ili tkanina, kako za rublje, kupaće kostime, pidžame, tako i za majice i bluze, kliknite ovdje.

Kako održavati rublje?

Kliknite ovdje.

Smeta me žica u grudnjaku. Što mogu učiniti?

Grudnjake bez žice (potpore) dijelimo na laganije i one koji izrazito podupiru grudi. Prvi su obično mekši, bez ojačanja, koji grudi zapravo ne oblikuju nego ih samo blago podignu. Osnovna zadaća ove vrste grudnjaka je da grudi nose. Savjetujemo ih samo ženama koje zaista imaju čvrste grudi. Takve ćete grudnjake naći u liniji Natural, u kojoj je naglasak na prirodnim vlaknima i korištenju pamuka. A kao dnevno rublje jednostavni su za održavanje. Ako ste gospođa u zrelim godinama, poprilično šarolika ponuda čeka vas u liniji Classic, gdje su pretežno grudnjaci bez žice laganijeg karaktera, kao i grudnjaci s izrazitim podupiranjem što znači da su izrađeni iz jačih materijala, dok su im same košarice podstavljene neelastičnim materijalima.

Jedna mi je dojka veća od druge. Kakav grudnjak trebam nositi?

Većina žena ima jednu dojku veću od druge, što posebno dolazi do izražaja za vrijeme mjesečnice. U tom slučaju dovoljno je produžiti naramenicu na košarici s većom dojkom kako bi došla u ravnotežu s košaricom manje dojke. Za neke je žene rješenje i da u košaricu s manjom dojkom umetnu silikonski umetak pa će dojke doći u ravnotežu. A želite li asimetriju dojki samo prikriti, posegnite za grudnjakom s pjenasto oblikovanim košaricama.

Što mogu učiniti ako mi zadnji dio grudnjaka vuče prema gore?

Grudi u tom slučaju ne »stoje« lijepo stoga preporučujemo da probate s manjim opsegom. Na primjer: ako vam je grudnjak veličine 90 D prevelik, treba uzeti manji opseg - 85, ali ne košarice D (jer su kod košarica 85D i košarice manje). Primjerenije su košarice E jer tako dobijemo grudnjak s jednako velikim košaricama, samo primjerenijeg opsega i tako će ostati na mjestu.

Naramenice mi se urezuju u kožu. Što mogu učiniti?

Kod većih veličina naramenice su obično šire kako se na ramenima ne bi urezivale. Najbolje su one podstavljene pjenom koje drže težinu.

Moje su grudi veće, a uz to i "mekane". Što mogu učiniti?

Za takve su grudi najprimjerenije pjenasto oblikovane košarice i dvostruko oblikovane košarice do G sa širim meko podstavljenim naramenicama.

Kada koristiti prozirne naramenice?

Prozirne, odn. silikonske naramenice primjerene su za nošenje pod potkošuljama, topovima s uskim špageta naramenicama te majicama otvorenijih ramena jer se nevidljivo stapaju s kožom. Možemo ih namjestiti na bilo koji grudnjak ili drugi proizvod koji ima mogućnost zamjene naramenica. Na raspolaganju su u više širina – 12, 15, 18 mm. Po potrebi ih operemo u mlakoj vodi ili samo obrišemo. Nakon upotrebe preporučljivo ih je čuvati u tamnoj vrećici u ladici kako bismo spriječili da brzo ne požute.

Kako povećati dekolte, odnosno napraviti ga zavodljivim?

Za naglašavanje dekoltea možemo si pomoći silikonskim umecima koji se mogu kupiti odvojeno. Kako bismo poduprli grudi, meke prozirne jastučiće umetnemo u košarice grudnjaka. Na raspolaganju su u jednoj univerzalnoj veličini. I ako jastučić oštetite ili prerežete, nema opasnosti od razlijevanja jer sadržaj umetka nije tekuć.

Koje materiale Lisca koristiti za izradu spavaćega programa i odjeća?

Modeli spavaćeg programa uglavnom su izrađeni iz 100% pamuka ili mješavina prirodnih vlakana (pamuk, viskoza, modal).

Kod majica je uglavnom zastupljena elastična viskoza prirodnog podrijetla, a kod bluza lijepo padajuća viskoza te mješavina pamuka i drugih vlakana.

Radi uvida u najvažnija vlakna koja se koriste za izradu pletiva ili tkanina, kako za rublje, kupaće kostime, pidžame, tako i za majice i bluze, kliknite ovdje.

Što mogu učiniti ako sam niže građe i punijih grudi?

Dame takve građe najčešće nose izrazito zatvorene majice koje još naglase tjelesni nesrazmjer. A zapravo bi se trebale osmjeliti na dublji izrez koji produžuje liniju pa ne djeluje kao da su grudi pod bradom.

Mogu li odjeća optički korigirati tjelesne nedostatke?

Naravno. Veći uzorci privlače pažnju i prikrivaju obline, no majice ne smiju biti prekomotne jer i u tom slučaju optički povećaju volumen tijela. Nasuprot tome, manji uzorci na većem tijelu djeluju još manji i tijelo je još naglašenije, stoga ih modni stručnjaci ne preporučuju.