Loading..
For shipping to United States, please visit our Lisca English store.
28.10.2019.

Razgovor s modnom dizajnericom Suzanom Gorišek

Razgovor s modnom dizajnericom Suzanom Gorišek
Znatiželjni ste kako nastaju modne kolekcije rublja? Tko su ljudi koji stvaraju našu najintimniju odjeću? Neke tajne modnih dizajnera povjerila nam je kreatorica Suzana Gorišek, koja dizajnira kolekciju Lisca Selection. Porazgovarali smo s njom o inspiracijama, dizajnu, trendovima i izboru rublja.1. Kako ste postali modna dizajnerica rublja?

Zapravo je bilo ključno to što sam se našla u poduzeću koje proizvodi donje rublje. Upravo u vrijeme kad sam počela tražiti posao, saznala sam da u Lisci traže kreatora. Prijavila sam se, otišla na razgovor i dobila posao. S veseljem ga radim i danas, uvijek je iznova izazov.2. Što vas nadahnjuje prilikom dizajniranja kolekcije?

Prve važne inspiracije dobivaju se na sajmovima koje posjećujemo, gdje se upoznajemo s trendovima u materijalima, bojama, krojevima. Jednako je tako važna i stručna literatura – tzv. trend bookovi i specijalizirane web stranice koje najavljuju glavne modne trendove nadolazećih sezona. Na temelju tih iskustava tražim materijale koji su cijenom i vizualno primjereni za liniju Selection. Dalje te u biti in-spirira sam materijal koji ti je na raspolaganju, koji imaš pred sobom... O njemu zapravo ovisi kakvu će kreaciju dopustiti. Slijede sitni detalji: ukrasne elastike, vrpce, kristalići... Kroj i ti sitni detalji ono su što čini model koji mora imati odlično prilijeganje, lijep vizualni izgled i na kraju i primjerenu cijenu. A ponekad se zanimljive ideje rode već pri pogledu na različite stvari koje nas okružuju.3. Kakvoj je ženi namijenjena linija Selection?

Linija Selection je namijenjena ženama koje od rublja žele nešto više, odnosno najviše. Koje u nošenju rublja žele uživati, osjećati se smjelo i samosvjesno te ugađati sebi i drugima.4. Koji vam je omiljeni model ovogodišnje kolekcije i zašto?

Meni najdraža serija iz ovogodišnje kolekcije je Luxury dream. Teško bih se odlučila za jedan model. No, mislim da je uski dekorativni vez u kombinaciji s ugodnim mikro pletivom i profinjenim tilom boje kože, koji se na koži niti ne vidi, a stvara efekt tatooa, upravo ono što želi žena koja nosi Selection.


Kreatorka Suzana Gorišek


5. A koja je vaša omiljena boja rublja? Kakvo rublje sami najviše volite?


Oduvijek mi se sviđa crno rublje, bilo ono glatko, jedno-stavno ili čipkasto, odnosno vezeno. Crno rublje je uvijek lijepo i zavodljivo. I sama ga volim nositi. Iako je nevidljivo i samo ja za njega znam, u njemu se osjećam dobro. A ljeti ispod svijetle, prozirne odjeće odlučim se za neutralne tonove, najčešće čistih, jednostavnih linija, no ponekad i dekorativnije – ovisno o prigodi i gornjoj odjeći koju nosim.6. Smatrate da model, boja, materijal rublja govore o karak-teru žene koja ga nosi?

Apsolutno mislim da je tako. Razlikuje se rublje u garderobnom ormaru na primjer sportskog tipa žene, koja voli prvenstveno udobno, jednostavno krojeno rublje neutralnih ili čak živih boja i od prirodnih materijala od onog romantične, nježne žene kojoj su draže nježnije boje i print, lagana čipka i vez ili smjele, samosvjesne dame koja želi izazivati pažnju atraktivnim modelima, bojama i time primjerenim materijalima.7. Koji su glavni trendovi ove sezone? Imate li osjećaj da žene slijede trendove – ili radije biraju rublje koje im pristaje?

Moda i trendovi neprestalno se mijenjaju, nakon nekog vremena i vraćaju. Naravno, moderne boje, krojevi i uzorci nas privlače i mnoge u ormaru žele imati i poneki moderan komad, no rublje je uvijek onaj dio garderobe kod kojeg je jako važno kako priliježe tijelu. A ono što je moderno nužno ne pristaje idealno svakoj građi. Niti svaka boja rublja svakom tonu kože. Sve su moderniji na primjer lagani grudnjaci bez žice, a vraćaju se i gaćice s visokim nožnim izrezom, što ne odgovara svakome. Stoga mislim da svaku ženu istina privuku trendi komadi, ali si s obzirom na građu potom u seriji izabere odgovarajući model koji joj najbolje pristaje. Stoga i mi moramo slagati serije tako da se i u nekoj izuzetno modernoj »pronađu« potrošačice s različitim željama i potrebama.8. Već razmišljate o idućim kolekcijama? Kako će izgledati?

Iako se još bavim detaljima tekuće kolekcije, istodobno uvijek u mislima tražim nove ideje za dalje. Kad god mi navre kakva ideja, detalj, sačuvam je, nacrtam. Dakako da na kraju mnogo toga ovisi o tome kakve ćemo materijale i dodatke naći i imati na raspolaganju za iduću kolekciju. No, u svakom slučaju, stil linije Lisca Selection mora ostati prepoznatljiv.